Ervaringen van onze cursisten

Graag delen we de ervaringen van onze cursisten met de Del Ferro methode. Zij maakten elk ooit de keuze voor een stottervrij leven.

Video afspelen over Angelique is stottervrij dankzij de Del Ferro methode

Angelique • 57 jaar • Zaandam

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2024

Niet meer stotteren geeft mij zo'n bevrijdend gevoel

De Del Ferro stottertherapie heeft mij veel gebracht. Ik heb rust gevonden, maar het allerbelangrijkste is dat ik niet meer stotter.

Bij Del Ferro krijg je een doeltreffende en resultaatgerichte cursus

Ramazan • 46 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

De relatie met de docent is meer een buddy die je helpt in het proces. Om deel te mogen en kunnen nemen aan de training moet je zelf graag van het stotteren af willen komen.

Verschillende onderwerpen en verhalen worden besproken, waar altijd een leermoment in zit. De kleine groep werkt efficiënt. Er wordt aandacht besteed aan hoe het spreken was voor de training. Zo zie je met eigen ogen hoe je overkomt op andere mensen. Moeilijk en schokkend.

Ik voel me nu een stuk levendiger en blijer. Mijn zelfvertrouwen is enorm gestegen. Ik had geen praatangst en nu al helemaal niet meer.

Dank jullie wel voor het geduld, de tijd, inzet en het inzoomen op mijn werkpunten.

Video afspelen

Chantal • 31 jaar • Zwolle

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Ik wilde gymdocent worden, dat wist ik al vanaf groep 8. Maar ik stotterde, dus hoe ging ik dat doen?

Niet meer stotteren is voor Chantal een letterlijke verademing om meer rust uit te stralen naar leerlingen en collega’s tijdens haar werk als docent. De efficiëntie van haar lessen is gestegen.

Ik heb nu controle over mijn spreken en spreek zelfverzekerd

Okki • 2023

Ik spreek automatisch met zo hier en daar een verspreking, maar dat kan ik goed relativeren. Met de Del Ferro methode in handen kan ik goed met ‘spannende’ situaties overweg, iets wat ik voor de cursus niet kon. Dat voelt goed.

Ik zat gevangen in een kooi, heb vervolgens leren vliegen en momenteel kan ik soms heerlijk meewaaien met de wind. Ik hoef er niks voor te doen. Soms moet ik even wat bijfladderen of bijsturen in de goede richting, en daarna kan ik weer lekker verder zweven met mijn ogen dicht, cruise-control aan en genieten.

Er is een compleet nieuwe wereld voor mij opengegaan

Jeroen • 24 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Vanaf maandag 12 uur is er iets mega veranderd in mijn leven: sindsdien stotter ik namelijk niet meer. Er is een compleet nieuwe wereld voor mij opengegaan. Door gelijk op dag 1 een intake video op te nemen werd mij al heel gauw duidelijk: ik wil dit niet meer (na het zien van de video).

De Del Ferro spreektechniek is heel hard werken en je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen inzet. De cursusbegeleider Patrick vond ik fantastisch. Ik heb zo aandachtig naar zijn verhalen geluisterd en ik herkende mij zelf terug in zijn verhaal van het stotteren. Vooral de motivatie die ik er uit haal om 1000% door te gaan. Del Ferro gaat de komende tijd mijn leven positief veranderen. Zoveel rust in het ademhalen en spreken wat ik in 20 jaar nog nooit heb meegemaakt.

Patrick, dankjewel voor de mooie verhalen, motivatie en de Del Ferro training.

Ik moet en zal van mijn stotteren afkomen

Jan Marc • 28 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Vooral de combinatie tussen het mentale deel (angst en onzekerheid) en het trainen van je middenrif heeft mij veel geholpen. Daarnaast geeft het niet meer stotteren mij enorm veel extra zekerheid in sociale situaties. Waar ik deze situaties eerder uit de weg ging, ga ik deze nu aan.

Ik denk dat, als ik dit volhoud, er ontelbare extra mogelijkheden voor mij zijn op persoonlijk en werkgerelateerd vlak. Daarom heb ik zin om de komende tijd de methode toe te passen. Het wordt niet makkelijk, maar ik moet en zal van mijn stotteren afkomen.

Ingrid, mega bedankt voor de lessen afgelopen week!

De beslissing om de stottertherapie bij Del Ferro te volgen, was de beste keuze ooit in mijn leven

Peter • 32 jaar • 2022

Vanaf dag 1 heb ik de Del Ferro methode toegepast en ik stotterde niet meer, een ongelooflijke ervaring. Het was meer dan alleen het overwinnen van stotteren: het was een reis naar zelfontdekking en groei. Niet alleen werd ik gecoacht op het fysieke probleem van het stotteren, maar ook echt het mentale gedeelte: hoe ga je om met je eigen gedachten. Deze benadering heeft mijn leven veranderd.

Nu ik dit schrijf, heb ik al 11 maanden niet gestotterd en ik voel me lekkerder dan ooit. Ik ben Del Ferro enorm dankbaar voor de transformatie die ik heb doorgemaakt, zowel fysiek als mentaal. Hun ondersteuning en methode hebben mij geholpen een stottervrij leven te leiden en met zelfvertrouwen naar de toekomst te kijken.

Mijn droom komt dichterbij

Lars • 22 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Voordat ik bij Del Ferro kwam was mijn zelfvertrouwen om te praten heel laag. Ik heb daardoor heel weinig gesproken. Maar sinds ik bij Del Ferro terechtkwam, heb ik er veel meer plezier in om te praten. Dat komt mede door de goede lessen van Patrick. Hiervoor ben ik hem heel dankbaar.

Naar mijn weten waren de thema’s zo goed, omdat ze zo goed in elkaar overliepen. Ze waren leerzaam en soms confronterend. Maar hierdoor durf ik nu ook veel meer. Ik spreek meer en ben ook niet meer de Lars zonder zelfvertrouwen.

Mijn droom om goed te worden in de installatietechniek komt hierdoor dichterbij. Vanaf nu word ik de Lars met een glimlach op mijn gezicht. Hiervoor wil ik naast Patrick ook Stefan en Jeroen bedanken. Jullie hebben mij hier ook doorheen gesleept. Jullie zijn echt goede vrienden van me geworden.

Video afspelen

Bjorn • 26 jaar • Enschede

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2020

Ik was het stotteren zat

Het was een leerzame cursus. Het heeft mij goed gedaan en ik heb er veel zelfvertrouwen door gekregen. Tijdens de cursus werd de Del Ferro spreektechniek uitgelegd en erna moest ik het door middel van uitdagingen in de praktijk brengen. Tegenwoordig gaat het praten goed. Ik kan nu makkelijker een gesprek starten en ook meepraten.

Ik ben erg trots op mijzelf dat ik uitdagingen ben aangegaan

Ymke • 18 jaar

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Op maandagochtend was ik erg zenuwachting of Del Ferro het stotteren wel echt zou begrijpen. Iets wat ik super vond is dat Patrick bij binnenkomst vroeg: “En jij bent waarschijnlijk Ymke?” Het voelde erg fijn dat ik mijn naam niet hoefde te zeggen.

Het model waar Patrick vaak gebruik van maakte was echt super goed. Door het model werd alles duidelijk. Ik had ook vrij snel de methode in de gaten. Dat komt omdat Patrick het zo duidelijk uitlegde. Ik heb nog nooit zo een duidelijke leraar gehad. Er was veel informatie maar op de een of andere manier hield hij het echt altijd boeiend. Echt super gedaan! Ik ben erg trots op mijzelf dat ik uitdagingen aan ben gegaan. Een voorbeeld is in een winkel om hulp vragen. Ik liet eerst het kaartje zien en nam daarna mijn tijd met fase 3. Mijn einddoel is om voor een grote groep te kunnen praten.

Nogmaals heel veel dank Patrick en Ingrid.

Ik kan met de Del Ferro methode mijn droom van stottervrij spreken nu gaan waarmaken

Joël • 44 jaar • Ede

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2024​

Ik had nooit verwacht dat de Del Ferro methode zo diep zou gaan. Ergens ging ik ervan uit dat ik nieuwe trucjes in mijn toolbox zou krijgen, waarmee ik mijn stotteren wat meer zou kunnen bedwingen. Vooral wanneer ik voor de zoveelste keer in een diep dal zou zitten over mijn stotteren.

Vanaf dag één van de stottertherapie zat het tempo erin. Dat moest ook, want we hadden ‘maar’ 5 dagen om ons de methode eigen te maken. Dat vond ik prettig.

Wel merkte ik na de vierde dag, dat ik de groep bleef gebruiken om de geleerde stappen te automatiseren. Dat betekent dat het dagelijks leven voor mij de grote challenge zal gaan worden.

Het was genieten van de inzet van de docenten. En ook weer niet. Ze doorzagen mij. Bedankt Ingrid, dat je mij doorzag en daarmee mij soms even spiegelde. Dat vond ik pittig, maar ook prettig (achteraf…).

Dank Dennis, dat je die lieve jongen bent, en daarna weer even mij kon zeggen waar het op stond. Jij bent geen zachte heelmeester.

Ik wil jullie ook bedanken voor de middag waar we het over identiteit hebben gehad. Ik ben nu 44 jaar, heb veel gelezen en gedaan rondom dit thema, maar dit kwam binnen. Dat was voor mij een ‘momentje’ van bewustwording.

Tijdens de cursus ben ik mezelf tegengekomen. De instelling van overleven heb ik wel, maar hard werken om er echt iets van te maken is iets dat ik nog niet eigen ben. Ik heb dat echter nu wel goed voor ogen.

Ik kan met de Del Ferro methode mijn droom van stottervrij spreken nu gaan waarmaken. Daarvan ben ik overtuigd. Wel mag ik nog ‘even’ hard werken om mij de stappen eigen te maken en te automatiseren, ook op de plekken waar dit wat pittiger zal zijn voor mij.

Concreet is er nu al iets veranderd: ik merk dat ik controle heb over mijn spreken door het toepassen van de Del Ferro methode. Er is dan geen ruimte meer om te stotteren. Dat maakt mij bewust dat stottervrij leven zeer zeker mogelijk is.

De enige vraag voor mij is dan ook: geef ik mezelf de ruimte om in elke situatie de Del Ferro methode toe te passen, om daarmee meer en meer de persoon te worden die ik wil zijn.

Ik begin me al helemaal mezelf te voelen

Pablo • 30 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Ik moet toegeven dat deze cursus me vanaf de eerste dag heeft verbaasd. Ik had twijfels toen ik eraan begon. Ik kon niet geloven dat ik vier dagen later al deze resultaten zou bereiken. Ik weet dat er nog een proces aankomt en dat er vooral van mijn kant nog veel te doen is, maar ik begin me al helemaal mezelf te voelen. Ik kan nu zeggen wat ik wil, zonder angst of ongewenste gedachten. Mijn zelfvertrouwen is veel groter geworden en mijn onzekerheden zijn bijna verdwenen. Ik heb mezelf deze week getest in een paar uitdagingen en de resultaten waren tot mijn verrassing zeer positief.

Ik vind dat de cursus op een heel goede manier is opgezet. Stap voor stap, fase voor fase. Ik vond het veel leuker om het met een groep in Amsterdam te doen dan online en misschien had ik ook geluk dat we in een kleine groep zaten. Dit hielp me en ik kon zien dat we samen naar een beter resultaat voor ons allen toewerkten.

Tot slot een groot compliment aan Patrick. Hij introduceerde ons heel duidelijk in de ongelooflijke wereld van het middenrif en leerde ons perfect de Del Ferro methode. En het belangrijkste: het was ongelooflijk hoe hij me tijdens de hele cursus gemotiveerd hield. Zoveel geweldige anekdotes en uitleg. Ik voelde me weerspiegeld in veel van de ervaringen. Ik denk dat hij de meest inspirerende persoon is die ik ooit heb ontmoet. Bedankt!

5 mooiste dagen van mijn leven

Saman • 24 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Patrick vertelde op begrijpelijke, persoonlijke en summiere wijze dat ik nu een tool heb om mijn stotteren te overwinnen.

De uitleg was heel duidelijk, zelfs de kleine dingen waren heel duidelijk. Ik kon elke stap volgen zonder problemen. Elke keer wanneer ik iets goed deed, kreeg ik een compliment en daar was ik heel blij mee. De fases 1 t/m 4 werden heel duidelijk uitgelegd en elke fase was makkelijk te volgen.

Het was niet makkelijk, maar door complimenten en uitleg van mijn docent kreeg ik het gevoel dat het makkelijk kan zijn. Het waren 5 pittige, maar wel de 5 mooiste dagen van mijn leven. Al mijn lof voor Patrick! Mijn dank is groot.

Normaal spreken was mijn droom

Loes • 55 jaar

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Iedereen kende mij als Loes die een stotterprobleem heeft. Mijn hele leven lang heeft er zo uitgezien. Als kind dacht ik hier niet zo over na, totdat ik ouder werd en er bewuster op ging letten dat mensen om mij heen normaal spreken… Dat was mijn droom!

Niet meer hoeven stotteren, niet meer uitgelachen worden door mijn kleinkinderen, normaal begrepen worden door de mensen om me heen, normaal kunnen spreken in de taxi. Kortom normaal door het leven kunnen gaan.

Ik had wel eens een logopedist bezocht, maar na verloop van tijd gaf dat naar mijn idee niet genoeg voldoening. 6 weken geleden ging ik me meer in mijn probleem verdiepen, doordat ik me steeds bewuster werd dat het anders kon en anders moest. In mijn leven werd ik steeds emotioneler, steeds ongelukkiger, ging problemen uit de weg, verzon zelfs allerlei technieken en trucjes.

Tot het bewuste moment dat ik de stap nam om een informatiegesprek aan te vragen bij Del Ferro. De eerste grote stap in mijn leven. Wat voelde ik mij trots. Ik ging mijn stotterprobleem aanpakken.

De grote dag brak aan op 3 oktober. Wat voelde ik me trots om 5 dagen een bijzondere cursus bij te gaan wonen. Eenmaal binnen zag ik 5 medecursisten (hadden die ook allemaal hetzelfde probleem?). Aan het uiterlijk zag ik niets aan hen. Maar helaas, net zoals ik, hetzelfde probleem.

We hadden 5 intensieve dagen, veel gelachen over elkaars trucjes, emoties gedeeld, reacties ontvangen van cursusleider Dennis als je de fout in ging. Vanaf dag 1 was ik stottervrij. Nu 5 dagen later: stottervrij. We hebben de cursus succesvol afgerond.

Wat voelden we ons bevrijd, geen cursus meer, geen techniek meer leren. Niet meer gecorrigeerd worden als je de mist in gaat, geen zicht meer op mijn geweldige medecursisten (wat bouw je een sterke band met elkaar op). Ik dacht klaar te zijn. Stottervrij door het leven te gaan. Maar juist nu begint het voor ons!

Zaterdag 8 oktober ging ik naar huis. Thuis begonnen de emoties te werken. Ik zag dat er 2 grote bossen bloemen stonden, 2 geweldige kaarten met lieve teksten over dat ik een topper ben. Maar geloof me lieve mensen dat het werk voor mij nu pas begint.

Ik moet nog enige tijd de techniek toepassen. De cursus is nog niet klaar. Dat houd voor mij in dat ik moet leren om mijn ademhaling onder controle te hebben voordat ik ga spreken.

Wat voor iedereen heel normaal is, kost voor mij nog tijd om ook normaal te gaan spreken. Ik hoop dat iedereen mij die tijd en begrip geeft die ik nodig heb om ook net zoals jullie allemaal normaal te kunnen gaan spreken.

Zelfverzekerd vanaf dag 1

Dmitriy • 24 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

De cursus begon met een uitleg over de werking van het menselijk lichaam. Dit was anders dan bij andere behandelmethoden.

Ook begonnen we vanaf de eerste les met Dennis te oefenen en vanaf dat moment voelden we ons al zelfverzekerd om te spreken. Op de tweede dag begonnen we met het oefenen van een andere oefening en dat gaf een nog beter effect. De derde dag sprak hij terwijl hij het ademhalingsdiagram controleerde.

De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat als je begint te stotteren, je onmiddellijk moet stoppen en opnieuw moet beginnen met praten. Heel onze spraak hangt af van het middenrif en hoe we dit controleren.

Niet alleen van het stotteren af, maar ook van de ADHD medicatie

Giselle • moeder

Haar zoon heeft de stottertherapie gevolgd in 2023

Met ADHD en een diagnose van Gilles de la Tourette, leek de uitdaging groot om mijn zoon van het stotteren af te helpen. Ik had gekozen voor de privécursus, maar toen mijn zoon begon, startte er ook een groep kinderen van zijn leeftijd.

In overleg besloten we dat Louis de kans moest krijgen in deze groep te participeren. Dit bleek een schot in de roos. Zijn zelfvertrouwen schoot omhoog en zijn sociale vaardigheden bloeiden op.

Verbazingwekkend genoeg kon hij door de ademhalingstechnieken en concentratieoefeningen van de Del Ferro methode stoppen met zijn ADHD medicatie. De tics, eerder gedacht als Gilles de la Tourette, bleken gerelateerd te zijn aan het stotteren en verdwenen met de methode. Ik ben ongelofelijk trots en dankbaar voor dit resultaat.

Vroeger kon ik helemaal niet praten

Het stotteren beïnvloedde Stephens leven en levenskeuzes. Met de Del Ferro methode werd hij bevrijd uit zijn stottergevangenis.

Video afspelen

Stephen • 38 jaar • Den Haag

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2016

Bedankt voor de tools die ik heb gekregen om van het stotteren af te komen

Thomas • 25 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Maandag bij binnenkomst werd ik huiselijk ontvangen door Lurdes. Zij bood mij koffie aan en heette mij welkom. Ik stelde me voor en natuurlijk stotterde ik. Vervolgens heb ik het eerste kwartier bij Del Ferro niet gestotterd en leerde ik al snel dat dat gebaseerd was op toeval en trucjes. Dat was best een eye-opener. De dag begon met een introductie van Dennis en Patrick en daarna gingen we gelijk van start. Door het maken van de instructievideo ging ik meteen een confrontatie aan die de toon van de gehele cursus heeft gezet.

Ik stelde mezelf de vraag of ik me daarvoor open ging stellen en het oprechte enthousiasme kwam. Patrick heeft me enorm geholpen. Zijn manier van uitleggen is werkelijk subliem. Hij maakt de materie zo klein en simpel dat de methodes en technieken tien keer makkelijker toe te passen zijn. Een genot om naar te luisteren. De vergelijkingen die Patrick maakt zijn hier een goed voorbeeld van. Bedankt voor de tools die ik heb gekregen om van het stotteren af te komen.

Video afspelen

Steffie • 42 jaar • Lelystad

Ze heeft de stottertherapie in 2002 gevolgd

Stottervrij dankzij de Del Ferro methode

Steffie adviseert iedereen die stottert om de cursus bij Del Ferro te volgen.

Ik heb een presentatie van 1,5 uur gegeven en het ging perfect

Noemia is heel blij dat ze al 1,5 jaar stottervrij is. En bovendien heel trots op zichzelf dat ze een perfecte presentatie kan geven.

Video afspelen

Noemia • 34 jaar • Veendam

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2015

Op de zondag na de 5-daagse Del Ferro cursus heb ik op één dag meer gepraat dan ooit tevoren

Marco • 2024

Wat een weekend!

Vrijdag na thuiskomst van de 5-daagse stottertherapie moest ik gelijk boodschappen doen. Bij de kassa probeerde ik te timen dat ik precies bij het groeten naar de uitademing zou gaan. Het leek te lukken, alleen ging de kassière precies op mijn timing nog even iets zeggen tegen de vorige klant. Daardoor groette ze mij precies voor mijn rustpauze.

Ik knikte maar en probeerde een andere timing te vinden. Het lukte totaal niet, waardoor ik alles maar met een knikje heb gedaan. Ik vond het een negatieve ervaring en voelde me even net zo gevangen als altijd. Maar al snel kon ik dat van me afzetten.

Dezelfde avond ging ik oefenen met voorlezen, wat ik ook heb gefilmd. Het ging super vloeiend, wat voor mij echt de grootste overwinning van de hele cursus was. Hardop voorlezen was altijd mijn grootste nachtmerrie, met 5 à 6 stotters per zin en na 3 zinnen stikte ik bijna. Zelfs alleen lukte het me nooit.

Ik kan nog niet goed onder woorden brengen hoe de Del Ferro methode mij heeft bevrijd. En ik dank God in Jezus naam dat ik totaal bevrijd ben van de beklemming en gevangenschap van het stotteren.

Na analyse van mijn opnames van het voorlezen, ging ik meer focussen op luider spreken en nog duidelijker articuleren. Op de opnames leken mijn lippen nog bijna stil te staan.

Ik oefen de Del Ferro methode fase 4 nu veel thuis door het hardop uitspreken van bijbelteksten die ik uit mijn hoofd weet. Die film ik ook. Luider spreken en articulatie zijn hier ook mijn aandachtspunten.

Afgelopen zaterdag heb ik veel thuis hardop gelezen en fase 4 geoefend met de camera aan.

Vrijdagavond besefte ik trouwens: ik ben aan het vergeten wat moeilijke woorden en zinsconstructies waren. Wauw!

Zondag ben ik naar de kerk gegaan en heb ontzettend veel gepraat met broeders en zusters. Sommigen heb ik eerst uitgelegd wat de Del Ferro methode is. Ik heb die dag wel 10-12 keer moeten stoppen met praten. De tel raakte ik kwijt, maar ik heb ook nog nooit zoveel gepraat op één dag.

Ik merk trouwens met gospel meezingen, dat mijn stem veel luider en krachtiger klinkt. Met zingen had ik nogal een krakende stem, nu niet meer.

Maandag ga ik op de connectgroep van mijn kerk een stukje hardop voorlezen voor ongeveer 20 mensen. Ik ben van plan om volgende week zondag tijdens de kerkdienst een stukje hardop voor te lezen uit de bijbel.

Nogmaals bedankt voor jullie hulp bij het overwinnen van het stotteren en elke keer als ik getuig over het overwinnen van het stotteren, zal ik de Del Ferro methode noemen!

Ik heb goud gewonnen met verspringen op het Nederlands kampioenschap, omdat ik niet werd afgeleid door het stotteren

Jeff • 20 jaar • Heerhugowaard

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2023​

Ik geniet enorm van de stappen die ik gezet heb in de afgelopen periode. Dingen die voor de cursus een ramp waren voor mij of waar ik tegen op zag, beginnen al vanzelfsprekend te worden omdat ik nu vloeiend spreek!

Graag geef ik een voorbeeld, omdat het goed laat zien wat vloeiend spreken met mij doet. Tijdens grote atletiekwedstrijden was ik bang om te stotteren of zelfs bang om te winnen vanwege een eventueel interview.

Drie weken terug won ik goud bij het verspringen op het NK. Niet eens omdat de vorm zo goed was, maar omdat ik in mijn hoofd alleen met de wedstrijd bezig was. Het is geweldig dat ik zo snel vooruit ga met vloeiend praten en dat het ook zo’n positieve impact heeft op mijn leven!

Als kind kon ik geen normale zin uitspreken, nu ben ik docent

Monique • 43 jaar

Ze heeft de stottertherapie ruim 30 jaar geleden gevolgd

Tegenwoordig ben ik docent, instructeur en geef ik lezingen. En dat terwijl ik als kind geen normale zin kon uitspreken. Dankzij de Del Ferro methode ben ik tot op de dag van vandaag stottervrij. Graag bedank ik jullie nogmaals voor de wijze lessen.

Ik word steeds zelfverzekerder door een stottervrij leven

Bianca

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2023​

Ik ben een super gelukkige vrouw, want het gaat echt fijn. De oefeningen maken mij blij en ik pas ze nog steeds toe, omdat ik daar veel rust uit haal tijdens een ontzettende drukke tijd op het werk.

Ik heb al 2 stagiaires ingewerkt en wauw wat ben ik trots dat ik dat nu kan doen. Wat word ik daar zelfverzekerd van.

Ook ben ik een weekendje weg geweest met m’n man en het is zo fijn dat ik alles kan bestellen wat ik wil.

Het was echt een topcursus. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb.

Elise wilde graag stottervrij zijn, zodat ze voortaan hele verhalen zou kunnen vertellen. Met behulp van de Del Ferro methode is het haar gelukt. Ze is dankbaar dat ze nu geen enkele angst meer heeft bij het spreken.

Video afspelen

Elise • 15 jaar • Elspeet

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2020

Dankzij de Del Ferro methode durf ik alles te vragen

Pam • 14 jaar

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Wauw, wat een geweldige keuze heb ik gemaakt om naar Del Ferro te gaan. Ik heb veel geleerd over mijn middenrif. Wat is stotteren eigenlijk?

Nou, hier kreeg ik het als beste uitgelegd. De bloem heeft mij vooral geholpen omdat ik meestal in mijn denken zit. Ik ben deze week zoveel uitdagingen aangegaan. Ik heb zelfs de politie aangesproken. Dus jazeker, ik durf meer!

Wat er voor mij gaat veranderen is dat ik er alles aan ga doen om stottervrij het leven in te gaan. Dankzij de Del Ferro methode durf ik alles te vragen. Ik ben erg trots op mezelf, super trots eigenlijk dat ik steeds volgens de methode spreek. En dat komt allemaal door Del Ferro!

Ik ben jullie eeuwig dankbaar, dat meen ik echt!

Ming Lie 李明昊 • 2022

Ik zit nu in het tweede semester van het eerste jaar van het conservatorium in Utrecht. Ik studeer Musician 3.0.

Vorig jaar heb ik bijna cum laude (gemiddeld 7,9) mijn VWO gehaald en besloot ik dat ik tegen het einde van dit academisch jaar vloeiend spreek. Dat lukt nu al aardig.

Ik wil jullie graag bedanken voor de ontzettende rust die jullie in mijn systeem hebben aangebracht. In het leven als musicus en artiest is dat soms erg moeilijk te vinden.

Elke dag doe ik nu yoga en ademhalingsoefeningen die lijken op wat ik bij jullie heb geleerd. Al die oefeningen hebben me geholpen bij het presteren, zowel op een podium als achter een bureautje.

Ik ben jullie eeuwig dankbaar, dat meen ik echt!

Video afspelen

Pascal

Hij heeft de stottertherapie 25 jaar geleden gevolgd

Ik kan nu gewoon met iedereen communiceren

Pascal werd gepest omdat hij stotterde. Hij kon zich niet verweren met woorden, waardoor hij zich agressief opstelde. Met behulp van de Del Ferro methode werd hij stottervrij en kon hij zijn agressiviteit achter zich laten.

Video afspelen

Femke Merel van Kooten • Woerden

Ze heeft de stottertherapie gevolgd toen ze 13 jaar oud was

20 jaar geleden werd ik stottervrij bij Del Ferro

Door logopedisten wordt vaak verteld: ‘Je zult blijven stotteren. Accepteer het maar. Dit is wie je bent’. Ik kon niet zeggen wat ik wilde op het moment dat ik het wilde. Daar had ik ontzettend veel last van. Ik werd gepest en was heel onzeker over mezelf. Ik heb me er altijd tegen verzet, want dat is niet wie ik wilde zijn. Nu ben ik al 20 jaar stottervrij.

De leraar Engels had tranen in zijn ogen toen hij Alex hoorde spreken

Ouders van Alex • 15 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2021

Alex is erg ijverig met haar dagelijkse oefeningen en telefoontjes. We prijzen haar veel omdat de veranderingen in het spreken zo ongelooflijk zijn. Soms kijk ik gewoon hoe ze praat, omdat ze veel lacht en zo gelukkig is. En ze praat als een waterval.

Maandag was haar eerste schooldag na 2 weken vakantie. Zij was van plan (een uitdaging) om, in navolging van Patrick, de klas te vertellen wat er in haar leven veranderd is. Lessen waren altijd een verschrikking voor Alex, gecombineerd met slapeloze nachten en veel huilen. Zij dacht goed na over wat zij tegen de leerlingen en de klassenleraar wilde zeggen en verheugde zich erop voor de eerste keer een toespraak te houden. Het resultaat was verbluffend. Iedereen was blij voor haar, de mentor had veel vragen en kon nauwelijks haar les doen. Daarna ging de mentor naar de lerarenkamer en vertelde het aan alle leraren. Vandaag had Alex Engels en de leraar had tranen in zijn ogen toen hij Alex hoorde spreken. Zo voel ik me ook vaak.

Ik denk er eigenlijk nooit meer over na over stotteren en ik stotter gewoon niet meer

Rosalie • 13 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2021

Ik wil jullie even zeggen hoe enorm blij ik ben dat jullie mij zo goed hebben geholpen om van mijn stotteren af te komen! Ik heb gisteren een presentatie in het Engels gegeven voor de klas en het ging super goed. Geen zenuwen over stotteren. Alleen vond ik in het Engels praten voor de klas een beetje spannend, maar het is uiteindelijk goed gekomen.

Ik denk er eigenlijk nooit meer na over stotteren en ik stotter gewoon niet meer. Ik vind het eigenlijk nog steeds ongelofelijk als ik er nu over na denk! Ik ben zo ontzettend dankbaar voor jullie hulp en dat Del Ferro er is! Een vriendin van mij stottert ook en ik had haar een tip gegeven om naar Del Ferro te gaan. Zij heeft zich volgens mij aangemeld! Ik zou het eigenlijk stiekem echt super leuk vinden om jullie en de andere kinderen waar ik in maart mee in het groepje zat nog een keertje te zien. Gezellig een reünie met z’n allen, want ik ben zo benieuwd hoe zij er zijn uitgekomen!

Ik vind de methode super fijn

Nick • 15 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Ik vind het geweldig dat ik deze cursus heb gevonden. Ik heb het super leuk gehad en had een geweldig groepje met een geweldige leraar. Ik heb me nooit slecht gevoeld en nooit verveeld. Ik vind de methode super fijn en ik ben heel blij dat ik de kans heb gehad om de methode te leren. Ik dank jullie zeer dat ik hier mocht komen en ja, ik wil iedereen gewoon heel erg bedanken.

Pitch perfect

Lisa • 13 jaar

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Ik heb net mijn pitch gehad! Aan het begin vertelde ik over de cursus en het stotteren. Dat vond ik nog wel lastig, want ik had veel spanningen. Ik ben toen even gestopt en ben na een paar keer ademen doorgegaan.

Toen ik met mijn pitch begon ging het fantastisch! Op een gegeven moment ging ik zelfs automatisch praten! Ik heb geen 1 keertje gestotterd. Toen ik klaar was ging iedereen juichen en klappen!

Ik ben zo blij met hoe het nu gaat!

De Del Ferro methode helpt echt

Xavier • 14 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2021

Ik hoop dat ik meer durf te spreken op school en bij onbekende mensen. Ik hoop ook dat het allemaal nu wat makkelijker gaat.

De cursus is perfect goed uitgelegd. Ik begreep alles heel goed. Ik voelde me ook heel erg op mijn gemak. De Del Ferro methode helpt echt! Bedankt voor alles.

Onze zoon heeft sinds het volgen van de Del Ferro stottertherapie een jaar geleden niet meer gestotterd

Elianne • moeder • 2022

Het is nu een jaar geleden dat onze zoon bij jullie startte met de stottertherapie. Het gaat heel goed.

Hij heeft sinds de cursus niet meer gestotterd en daar zijn wij als ouders en hijzelf natuurlijk ontzettend blij mee! Hij is van de zomer gestart op de middelbare school en heeft daar zijn handen vol aan, maar het gaat goed.

Op de momenten dat hij wat meer spanning voelt, pakt hij de oefeningen weer op en doorgaans blijft hij bepaalde ademhalingsoefeningen standaard doen.

Nogmaals dank voor alle hulp en een jaar stottervrij. Wat een prestatie en hoe fijn is dat!

Ik kan vloeiend spreken!

Rana • 11 jaar

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2021

Ik ben heel blij dat ik deze cursus heb gedaan. Ik heb nooit gedacht dat vloeiend spreken überhaupt mogelijk is. Voor de cursus verloor ik de lol in het spreken. Ik nam naar de bakker altijd een blaadje mee. Ik zei niks maar gaf het blaadje waarop stond wat ik wilde kopen. Ik werd ermee gepest en nagedaan en dat was mijn zwakke plek. Daarom kwam ik naar Del Ferro.

Ik ben jullie erg dankbaar. Patrick kan heel goed en duidelijk uitleggen. Ik kan heel goed leren, want ik ben één van de slimste leerlingen van de klas. Maar door het stotteren durfde ik geen antwoorden te geven. Maar ik wist het wel, dat gaat vanaf nu zeker veranderen.

Ik heb geleerd om vloeiend te spreken

Joep • 12 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2021

Ik vind de Del Ferro methode heel handig en fijn en daardoor kon ik ook leren om vloeiend te spreken. Patrick is een leuke docent. Hij vertelt interessante verhalen en maakt veel grapjes. Ik vond het groepje echt leuk en heb veel plezier in het groepje. Ik vond het echt leuk dat hij zoveel over voetbal praat.

Ik vond alle onderwerpen heel leerzaam. Ik vond alles goed en niks slecht.

Ik was zoooo blij dat ik bijna wilde gaan schreeuwen

Tijn • 12 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2021

De binnenkomst op de eerste dag was goed. Ik voelde me meteen fijn. De docent is ook heel aardig en heeft veel humor. Hij heeft veel geduld, vertelt ook mooi en goed. In het begin, toen we de techniek geleerd hadden, viel het kwartje nog niet.

Toen ik in de eerste pauze naar bakkerij Brood liep was ik heel gespannen. Ik wilde een brownie bestellen en ik voelde dat ik op de ‘b’ zou gaan stotteren. Ik ging de methode toepassen en het lukte meteen! Ik was zoooo blij dat ik bijna wilde gaan schreeuwen.

Ik durf nu ook meer. Bijvoorbeeld bij een restaurant. Ik bestelde vroeger altijd een Sprite, maar ik wilde een Fanta. Dat kan ik nu eindelijk! Nu heb ik meer zelfvertrouwen.

Wat er gaat veranderen is dat ik gewoon het antwoord kan zeggen op een vraag. Dat ik meer kan praten als ik de oefeningen nog een paar maanden of weken ga volhouden. Ik raad het iedereen aan. Bedankt Del Ferro!

Ik heb nu al 19 dagen niet meer gestotterd

Tijn • 12 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2021

Het gaat goed met me. Er zijn alleen maar tops. Ik heb nu al 19 dagen niet meer gestotterd. Op school gaat het ook goed. Iemand in mijn klas stottert ook. Ik heb hem over Del Ferro verteld, maar alleen zit hij er blijkbaar niet mee. Ik heb nu toetsweek, dus ik heb wel iets minder verteld want ben alleen bezig met leren.

Video afspelen

Robert-Jan • 26 jaar • Singapore

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2009

Ik heb nu een stottervrij leven waar ik nooit van had durven dromen

Het volgen van de stottertherapie was een geweldige ervaring voor Robert-Jan. Het bleek de start te zijn van de ontwikkeling tot de persoon die hij nu geworden is. Hij heeft Aziatische economie gestudeerd en spreekt tegenwoordig vloeiend Chinees.

Del Ferro heeft mijn leven compleet veranderd

Stijn is heel blij dat hij van het stotteren is afgekomen met behulp van de Del Ferro methode. Hij is zelfverzekerder geworden en heeft geen angst meer om te praten.

Video afspelen

Stijn • 25 jaar • Bemmel

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2011

Sam voelt zich zichtbaar bevrijd en heeft zijn schaterlach terug

Ouders van Sam • 11 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Graag willen we jullie nog even persoonlijk bedanken. Het gaat heel goed met het spreken van Sam. Na vele jaren stotteren en vergeefse pogingen er vanaf te komen, spreekt Sam na de cursus bij jullie nu vloeiend. Fase 5 is bij hem vrij snel overgegaan in een automatisme. Daarnaast heeft de cursus hem opgeleverd dat hij weer in zijn kracht staat, in balans is en dat hij beter tot ontspanning kan komen (de ademoefeningen doet hij nog elke dag). Hij voelt zich zichtbaar bevrijd en heeft zijn schaterlach terug. Een prachtig cadeau voor Sam, en ook voor ons als ouders!

@Patrick: Veel dank voor de aansprekende en inspirerende wijze van lesgeven. Dit heeft Sam erg geholpen om de pittige cursus vol te houden en gemotiveerd te blijven. Heel mooi en indrukwekkend hoe jij je persoonlijke levensverhaal door de cursus hebt gevlochten.

@Dennis: Veel dank voor het informatieve intakegesprek dat we destijds online met je hadden. Het heeft ons ervan overtuigd dat we bij jullie aan het juiste adres waren. Ook dank voor je positieve en opbouwende feedback op de weekberichten. Dit heeft Sam geholpen om door te zetten.

Je merkt niet dat mijn zoon ooit gestotterd heeft

Francisca • moeder

Haar zoon heeft de stottertherapie gevolgd in 2023

Hij praat met zoveel zelfvertrouwen, echt heerlijk om te zien. Ik krijg nu regelmatig te horen: “kan hij niet even zijn mond houden?” Haha. Echt fantastisch om te zien en horen dat hij dus wel een heel sociaal mannetje is. Hij houdt van lekker kletsen.

Hij blijft keurig de oefeningen doen elke dag en altijd zonder gemopper. De Franse woorden voor school oefent hij allemaal hardop, waarover hij zelf zegt: “dat is een extra oefening buiten het lezen om.” Dus helemaal top.

Video afspelen

Tijn • 12 jaar • Maastricht

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2021

De Del Ferro methode heeft gezorgd dat Tijn kan zijn wie hij wil zijn

Als moeder heeft het haar veel pijn gedaan om haar zoon jarenlang te zien worstelen met stotteren. Ondanks dat de logopedist haar vertelde dat Tijn het stotteren moest accepteren, bleef ze zoeken naar een oplossing. Met de Del Ferro methode is Tijn nu stottervrij. Emotionele momenten voor een trotse en gelukkige moeder.

Het heeft zeker mijn leven veranderd

Emily • 12 jaar

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Mijn ervaring: ik vond het erg bijzonder. Het was een hele andere manier om naar stotteren te kijken! Ingrid legde de theorie goed uit. Toen was het oefenen, oefenen en oefenen!

Iedereen nam de tijd voor elkaar en als je een foutje maakte was het niet erg, want dan konden andere mensen daar ook van leren. In de pauze gingen we allemaal een broodje bestellen met de methode. Was ook erg mooi, want je moedigt elkaar de hele tijd aan!

Ik weet zeker dat ik meer durf! Ervoor was het: oh, asjeblieft niet stotteren. Maar nu heb ik het vertrouwen dat ik niet meer stotter als ik de methode toepas. Je leert bij Del Ferro ook hoe je moet concentreren en tot rust kan komen. Wow! Dat was zo ontspannen. Het heeft zeker mijn leven veranderd. Maar wel goed oefenen!

Uiteindelijk helpt het wel, dat had ik niet verwacht

Adnan • 11 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Ik kwam binnen en ik vond het spannend. Maar uiteindelijk helpt het wel, dat had ik niet verwacht. De uitleg was duidelijk en ik snapte alles. Ik hoop dat als ik van het stotter af ben, ik weer presentaties en boekbesprekingen duidelijk en vloeiend kan zeggen en uitleggen.

Ik vond mijn docent aardig en hij legde alles goed uit. De Del Ferro techniek helpt echt om niet te stotteren! Fase 1 was best raar en duurde lang, maar uiteindelijk gaat het sneller en ik stotter niet. Daarom vond ik fase 4 zo fijn en goed voor mijn zelfvertrouwen. Bedankt!

Video afspelen

Lisa • 12 jaar • Oostvoorne

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2021

Ik kan nu een vloeiende presentatie geven

Lisa volgde de stottertherapie omdat ze graag van stotteren af wilde komen. Op school moest ze een presentatie geven in het Engels. Ze kwam totaal niet uit haar woorden. Die situatie wilde ze nooit meer. Met behulp van de Del Ferro methode is ze nu stottervrij.

Ik heb door deze cursus geen schaamte en onzekerheid meer

Dion • 10 jaar

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Ik durf nu veel meer mensen aan te spreken doordat ik niet meer stotter. Ik heb door deze cursus geen schaamte en onzekerheid meer. Ik kan mijn dromen waarmaken, want ik stotter nu niet meer en ik vind dat heel erg fijn.

Veel meepraten met mensen, zoals dingen vragen, bestellen, antwoorden geven op een vraag en mensen aanspreken.

Mijn meester Patrick vind ik een grappige meester.

Onze zoon stottert niet meer. Wat ons betreft is de Del Ferro methode enorm geslaagd voor hem!

Tim • vader • 2024

De leraar ziet een hele andere Erik in de klas. Een jongen die zijn vinger opsteekt om een vraag te stellen. Hij is zeker geen stille jongen meer. Zijn zelfvertrouwen is dus enorm gegroeid.

Andere leraren gaven ditzelfde commentaar en één gaf zelfs het compliment dat hij zeer professioneel met zijn stotteraanpak aan de slag gaat in de klas. Zelf geeft Erik aan dat hij het fijn vindt om zijn vinger op steken, zodat hij zich zelf kan voorbereiden op de vraag / antwoord die hij zelf wil gaan stellen / geven.

Een spreekbeurt in de klas is ook heel goed gegaan. Vrienden geven aan: “Huh, Erik stottert niet meer…”

Wij zijn enorm trots op hem tot nu toe! Hij blijft trouw zijn oefeningen doen, zonder dat wij dit moeten zeggen. Voorlezen gaat ook steeds beter. Wat ons betreft is de Del Ferro methode enorm geslaagd voor hem!

Stottervrij vanaf de eerste cursusdag

Een grote belevenis voor onze cursisten. Het went nooit. Wil je ook stottervrij leven?

Plan je gratis online informatiegesprek over wat de Del Ferro methode voor jou kan betekenen

Plan je gratis online informatiegesprek over de therapie die Geertruida volgde

Geertruida stottervrij met Del Ferro

Voetballer Lutsharel Geertruida spreekt stottervrij in zijn documentaire 'Kind van Zuid'!

Mogelijk gemaakt door Del Ferro. Volg exact dezelfde stappen en word ook stottervrij! We vertellen je er graag alles over:

Del Ferro bij Humberto

Heb je Ingrid en Dennis gehoord bij Humberto op NPO Radio 1?

Volg exact dezelfde stappen als Lutsharel Geertruida en word ook stottervrij!