Jongeren overwinnen stotteren met de Del Ferro methode

spreek stottervrij vanaf de allereerste cursusdag

Stottertherapie voor jongeren

De sleutel tot zelfverzekerd en vloeiend spreken

Vloeiend spreken is mogelijk met de Del Ferro methode. Laat stotteren voor altijd achter je met de stottertherapie voor jongeren. Jouw manier van communiceren zal compleet veranderen. Ben je tussen de 13 en 18 jaar oud? Lees dan snel verder:

Ervaar vanaf de eerste cursusdag hoe het is om stottervrij te praten

Onze methode is het resultaat van jarenlange ontwikkeling en een mix van persoonlijke ervaring en deskundigheid. Je ontdekt een wereld waarin jouw stem luid en duidelijk klinkt. Hoe gaaf zou het zijn als je het zelfvertrouwen voelt om in elke situatie vloeiend te spreken.

Begin vandaag nog met jouw reis naar zelfverzekerd praten en een stottervrij leven.

Stotteren gaat verder dan alleen maar moeite hebben met praten. Het is een strijd die vaak niet zichtbaar is voor de buitenwereld. Je hebt er diep van binnen veel last van. Het gaat niet alleen over haperen als je iets probeert te zeggen. Het heeft iedere dag invloed op hoe je jezelf ziet en hoe je je voelt in de wereld om je heen.

Herken je één of meer van deze punten?

persoonlijke strijd

Stotteren kan voelen als een strijd diep van binnen. Je wilt gewoon chill kunnen praten, maar bent steeds bang voor de momenten waarop je niet meer uit je woorden komt.

sociale invloed

Stotteren kan je onzeker maken in groepen of bij vrienden. Misschien vermijd je wel gesprekken of durf je niet mee te doen aan bepaalde activiteiten.

uitdagingen op school

Op school of bij bijbaantjes is duidelijk communiceren belangrijk. Stotteren kan dit lastig maken, waardoor je je misschien minder zeker voelt over jezelf.

emotionele gevolgen

Het constante stressgevoel wanneer je moet spreken kan zwaar zijn. Dit kan leiden tot frustratie, schaamte of soms zelfs het gevoel van hopeloosheid.

praktische uitdagingen

Dingen zoals telefoneren, iets bestellen of een spreekbeurt houden, kunnen ineens een mega obstakel lijken.

Deze voorbeelden zijn niet zomaar losse momenten. Ze komen elke dag weer terug en hebben invloed op hoe je leeft. Je worstelt vaak met het leven. Het probleem is zo groot dat je een oplossing wilt. Een oplossing voor altijd.

Wie ben jij?​

Jij kent het gevoel van stotteren, broddelen of vastlopen in je woorden maar al te goed. Misschien vind je het gewoon irritant. Of gebruik je trucjes om toch je verhalen te vertellen. Misschien heb je al van alles geprobeerd, van logopedie tot erkende stottertherapeuten, op zoek naar een manier om vloeiend te kunnen praten. Je hebt vast wel eens gehoord:

“Je moet ermee leren leven.”

Maar dat wil je niet accepteren.

Je weet hoe het voelt om stil te vallen, je verhaal niet te kunnen vertellen en bang te zijn om voor een groep te spreken. Je hebt misschien leuke uitjes gemeden of belangrijke gesprekken uitgesteld. Dat soort dingen voelt zwaar aan.

Maar ergens diep in jou is er een sterke wens om gewoon jezelf te zijn en te praten zonder te stotteren.

Zonder aarzeling.

Zonder angst.

Jij bent klaar voor een verandering. Klaar om te groeien. Je bent op zoek naar de vrijheid om jezelf te zijn bij elk woord dat je uitspreekt.

Elise's pad naar een stottervrij leven

Het was echt een topcursus. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb.

Elise wilde graag stottervrij zijn, zodat ze voortaan hele verhalen zou kunnen vertellen. Met behulp van de Del Ferro methode is het haar gelukt. Ze is dankbaar dat ze nu geen enkele angst meer heeft bij het spreken.

Video afspelen

Elise • 15 jaar • Elspeet

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2020

Jouw eigen weg naar vloeiend spreken

Beeld je eens in: een wereld waarin jouw manier van praten niet meer beperkt wordt door stotteren. Dat is wat wij jou aanbieden: een avontuur waarin je jezelf helemaal opnieuw ontdekt en stottervrij leert spreken. We zijn er voor jongeren van jouw leeftijd die klaar zijn voor deze grote stap. Om het leven van je dromen zonder stotteren waar te maken.

Na onze therapie met de Del Ferro methode ga je:

zelfverzekerd praten

een spreekbeurt op school of een diepgaand gesprek niet meer uit de weg

genieten van feestjes en chillen met je vrienden

nooit meer twijfelen of je wel naar dat verjaardagsfeestje moet gaan

duidelijk en overtuigend spreken

kansen op school of in bijbaantjes grijpen zonder bang te zijn om te praten

merkbaar beter in je vel zitten

de emotionele stress van stotteren van je afschudden

spreken wanneer je maar wilt

geen constante angst hebben voor letters of woorden als je praat

Deze verandering is duidelijk te zien en te voelen.

Het is een verandering die zoveel invloed heeft op je leven dat iedereen het aan je ziet.

Jongeren worden stottervrij met de Del Ferro methode

Wat is de Del Ferro methode?

De Del Ferro methode is echt een gamechanger als je stottert en denkt dat er geen uitweg is. Deze methode richt zich op het trainen van een spier waarvan je misschien niet eens wist dat je die hebt: je middenrif. Door te leren hoe je deze spier kunt beheersen, krijg je de controle over je spreken terug. Het mooiste is dat je al vanaf de allereerste cursusdag volledig vloeiend spreekt.

Deze methode is bedacht door Len Del Ferro, een Amerikaanse zanger die ook zangles gaf. Nadat hij over de wereld had gereisd voor zijn carrière, vestigde hij zich in Amsterdam. Daar ontdekte hij iets bijzonders: stotteren heeft veel te maken met hoe je middenrif beweegt. Als je stottert, maakt die spier stotterende bewegingen of blokkeert zelfs soms.

Zijn ontdekkingen waren een doorbraak in hoe mensen naar stotteren kijken en het behandelen ervan. De methode werd zelfs wetenschappelijk getest, en wat bleek? De theorieën klopten.

Sinds 1992 wordt het Del Ferro Instituut geleid door zijn dochter, Ingrid Del Ferro. Zij zet het werk van haar vader voort en heeft de Del Ferro methode nog bekender gemaakt. Dankzij deze methode hebben al duizenden mensen, jong en oud, over de hele wereld hun stotteren overwonnen.

De Del Ferro methode laat zien dat stotteren niet iets is waarmee je je hele leven hoeft te dealen. Het pakt zowel de fysieke als mentale kant van stotteren aan en biedt de oplossing aan iedereen die gewoon vrijuit wil kunnen praten.

Wat leer je tijdens de stottertherapie?

De stottertherapie voor jongeren bestaat uit twee delen. Het begint met een 5-daagse stottertherapie, waarna een op maat gemaakt vervolgtraject volgt. Daardoor ga je alle lessen bljiven oefenen totdat vloeiend spreken helemaal automatisch gaat in iedere situatie.Daarna volgt een op maat gemaakt vervolgtraject dat ervoor zorgt dat je het geleerde blijft oefenen, tot vloeiend spreken een automatisme is geworden in iedere situatie.

In de 5-daagse traning ga je aan de slag met de Del Ferro spreektechniek, die ervoor zorgt dat je vanaf de eerste cursusdag al zonder haperingen spreekt. We gaan deze techniek samen verfijnen, zodat je behendiger wordt in het vloeiend spreken. Het is niet alleen een kwestie van de techniek leren, maar we scherpen hem aan. Daardoor leer je in elke situatie vloeiend spreken. Ook besteden we aandacht aan de mentale kant van stotteren, zodat je zelfvertrouwen groeit en je minder angstig bent om te spreken.

Je staat aan het begin van een nieuw leven waarin vloeiend praten normaal is. Je zult je sterker en vrijer voelen als je zonder problemen kunt zeggen wat je denkt. Ontdek wat je elke cursusdag gaat leren:

Kennismaking & fundament

Op de eerste dag ontmoet je de andere deelnemers van de therapie. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar jullie hebben allemaal één doel: stotteren overwinnen. Je gaat samen met de anderen oefenen en elkaar steunen, wat echt helpt om van het stotteren af te komen. Het coolste moment van de dag is wanneer je voor het eerst zonder stotteren spreekt. Dit geeft je zelfvertrouwen een enorme boost.

Je leert de Del Ferro adem- en spreektechniek en begint met oefeningen die je helpen om goed te ademen en vloeiend te spreken. Deze oefeningen doe je ‘s ochtends en ‘s avonds, en ze helpen je ook om te ontspannen en je beter te concentreren. Als je aan sport doet, zijn deze oefeningen ook super om je conditie te verbeteren en sneller te herstellen bij inspanning. Met het werkboek dat je krijgt, kun je stap voor stap alles volgen en oefenen.

Oefening & verfijning

De tweede dag gaat over het verbeteren van wat je al hebt geleerd. Je gaat de techniek toepassen in verschillende situaties uit je dagelijkse leven, waardoor je zult merken dat je overal volledig vloeiend gaat spreken.

Je gaat de Del Ferro ademtechniek toepassen in verschillende situaties uit je dagelijkse leven, waardoor je er steeds meer gewend aan raakt. Elke oefening helpt je om nog beter en zelfverzekerder te spreken.

Er is ook een interessante concentratietraining. Deze training helpt je niet alleen om van het stotteren af te komen, maar leert je ook om super goed te concentreren. Handig voor op school of voor je hobby’s.

Zelfbeeld & positiviteit

Vandaag gaat het over de mentale kant van stotteren en leer je vaardigheden zoals duidelijk en gearticuleerd spreken. Ook leer je hoe je langzaam de techniek afbouwt als voorbereiding op het leven na de cursus. Je ontdekt hoe stotteren invloed heeft op hoe je over jezelf denkt. Je leert hoe je een positiever zelfbeeld ontwikkelt, wat super belangrijk is om van het stotteren af te komen.

Integratie in het dagelijks leven

Op de vierde dag leer je hoe je alles wat je hebt geleerd in je dagelijks leven toe gaat passen. De dag zit vol met leuke opdrachten die je helpen om je nieuwe vaardigheden steeds beter en makkelijker te kunnen doen. Je gaat oefenen met situaties die je eerst lastig vond, zoals een spreekbeurt geven en het spreken zonder enige hapering tijdens een video-opname.

Afronding & vooruitblik

De laatste dag is een groot feest, omdat je zoveel vooruitgang hebt geboekt. Je laat zien hoe goed je kunt praten door zonder stotteren een telefoongesprek te voeren en hardop voor te lezen. Aan het eind van de dag krijg je een plan mee voor hoe je verder kunt groeien. Je zult heel blij zijn over alles wat je hebt bereikt en je weet nu dat een toekomst zonder stotteren voor je ligt.

Je trainer tijdens de stottertherapie

Maak kennis met twee van onze trainers die de stottertherapie voor jongeren geven: Patrick Wijdenes en Dennis Ensing.

Patrick Wijdenes is stottertherapeut volgens de Del Ferro methode

Ik geloof stellig in het potentieel van elke cursist om het stotterprobleem te overwinnen

Patrick Wijdenes

Als 13-jarige jongen ervoer Patrick de magie van de Del Ferro methode. Een ontdekking die hem niet alleen stottervrij maakte, maar ook zorgde dat hij docent wilde worden.

Sinds 1994 zet hij zich in om mensen als jij te bevrijden van stotteren met de methode die zijn eigen leven veranderde.

Dennis Ensing is stottertherapeut en ademspecialist volgens de Del Ferro methode

Het voelde als een bevrijding om te kunnen zeggen wat ik wil zeggen en wanneer ik het wil zeggen

Dennis Ensing

Dennis slaagde er op zijn 21ste in om stotteren te overwinnen met de Del Ferro methode. Voor deze doorbraak had hij jarenlang moeite met vrijuit spreken, ondanks verschillende therapieën die hij had gevolgd.

De bevrijding die hij ervoer, wil hij delen met iedereen die naar een stottervrij leven verlangt. Daarom werkt hij sinds 2019 bij het Del Ferro Instituut.

Patrick en Dennis geven lessen die echt nuttig en inspirerend zijn. Ze hebben zelf ervaren hoe het is om te stotteren en weten daarom precies wat jij doormaakt. Dankzij de Del Ferro methode zijn ze zelf gestopt met stotteren en hebben ze een intensieve training gevolgd om stottertherapeuten te worden.

In hun lessen zorgen ze dat je de effectieve Del Ferro spreektechniek leert en ook dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Zo ontdek je hoe je jouw stem overal kunt gebruiken, waar je ook bent. Patrick en Dennis zijn super in wat ze doen en creëren een ondersteunende sfeer waarin iedereen zich veilig voelt. Ze motiveren je en laten zien hoe fijn het is om vloeiend te spreken. Je krijgt persoonlijke aandacht en begeleiding om je te helpen helemaal vrij van stotteren te worden.

Praktische info: Op weg naar een stottervrij leven

De Del Ferro methode maakt een stottervrij leven mogelijk voor iedereen. Hier is alles wat je moet weten voor de stottertherapie voor jongeren:

Ervaar een energieke en inspirerende week bij onze Del Ferro cursus. Van maandag tot donderdag word je van 10.00 tot 16.00 uur helemaal ondergedompeld en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Ons instituut is gezellig en uitnodigend, gelegen in een rustige, makkelijk bereikbare buurt in Amsterdam.

Onze 5-daagse cursussen zijn het hele jaar door beschikbaar, dus zelfs tijdens jouw schoolvakanties kun je starten. Je hoeft dus niet maanden te wachten om te beginnen. 

En weet je wat cool is? Je ouder, of iemand anders die je steunt, mag altijd bij de cursus aanwezig zijn.

Tijdens de cursusdagen krijg je onbeperkt koffie, thee en warme choco. Zo blijf je de hele dag scherp en vol energie.

We werken samen met een hotel in de buurt voor een goede deal als je wilt blijven slapen. Maar je mag natuurlijk ook elke dag heen en weer reizen als je dat liever doet. We helpen je ook met andere slaapopties die passen bij jouw budget en wensen.

De cursussen zijn in kleine groepen, zodat iedereen persoonlijke aandacht krijgt. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd.

Je volgt de cursus in het Nederlands. Liever een andere taal? Duits, Engels of Spaans is mogelijk.

Je kunt ook kiezen om stottervrij te leren spreken via onze privécursus of als online cursus met live videosessies. Alles om het jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Stijns pad naar een stottervrij leven

Del Ferro heeft mijn leven compleet veranderd

Stijn is heel blij dat hij van het stotteren is afgekomen met behulp van de Del Ferro methode. Hij is zelfverzekerder geworden en heeft geen angst meer om te praten.

Video afspelen

Stijn • 25 jaar • Bemmel

Hij heeft de stottertherapie gevolgd in 2011

Kies jouw perfecte cursuspakket

We bieden niet alleen de 5-daagse cursus, maar ook een nazorgtraject dat helemaal op jou is afgestemd. Of je nu af en toe een opfrisser nodig hebt of elke week een zelfvertrouwen-boost, we hebben drie pakketten om uit te kiezen:

pakket 1

Stottertherapie voor jongeren basis

Na de 5-daagse stottertherapie voor jongeren gaat jouw groei gewoon door. Behalve de Del Ferro spreektechniek en het werkboek die je tijdens de cursusweek krijgt, krijg je ook het boek Vanzelfsprekend cadeau, geschreven door Ingrid Del Ferro. Daarnaast is er nog meer hulp beschikbaar:

Wekelijkse e-mailondersteuning

Elke week krijg je de kans om na te denken over je vooruitgang en dit met ons te delen. Vertel ons over je successen en uitdagingen. Deze online support is super handig om je voortgang te bekijken en tips te krijgen. Onze feedback en aanmoedigingen zijn helemaal afgestemd op jouw updates.

Deze wekelijkse ondersteuning staat onbeperkt tot je beschikking.

Twee nazorgdagen

Na de 5-daagse cursus volgen twee extra cursusdagen. Die zijn super belangrijk om je te helpen met vloeiend spreken in je dagelijks leven.

Extra nazorgdagen kun je altijd bijboeken als je nog een extra duwtje in de rug nodig hebt.

Investering in een stottervrij leven

Voor een leven zonder stotteren en vol zelfvertrouwen is je investering €2.395,-. Dit is voor de 5-daagse cursus, het werkboek, wekelijkse e-mail support en twee nazorgdagen. En geen zorgen, je hoeft dit mogelijk niet allemaal zelf te betalen. Er zijn mogelijkheden voor vergoeding via bijvoorbeeld je zorgverzekering of andere instanties.

Klaar om te starten? Reserveer je plek:

pakket 2

Stottertherapie voor jongeren intensief

Met ons populaire intensieve stottertherapiepakket krijg je het volgende uit het basispakket:

En daar bovenop:

4 één-op-één coachingsessies

Boost je vooruitgang met vier persoonlijke online videosessies van 30 minuten. Die bieden de mogelijkheid om jouw vooruitgang te bespreken en te helpen om automatisch vloeiend te spreken in iedere spreeksituatie.

En je hebt de optie om een coachingsessie om te zetten naar een extra nazorgdag, perfect als je liever in een groep werkt.

Investering in een stottervrij leven

Dit intensieve pakket kost €2.550,-. Boek nu jouw plek:

pakket 3

Stottertherapie voor jongeren premium

Met het premiumpakket krijg je alles van het basis- en intensieve pakket, met extra focus op mentale ondersteuning. Dit is wat je krijgt:

En meer:

2-daagse mentale verdiepingscursus

Deze speciale tweedaagse cursus gaat dieper in op de psychologische aspecten van stottervrij spreken.

De cursus wordt aangevuld met 1 nazorgdag. Dat betekent dus dat je in totaal 3 nazorgdagen hebt.

Investering in een stottervrij leven

Dit premiumtraject kost €3.295,- en verzekerd, met een goede inzet, jouw toekomst zonder stotteren. Boek nu jouw plek:

Samenvatting: wat krijg je precies tijdens de stottertherapie voor jongeren?

Kies hier het stottertherapietraject dat het beste bij jou past. In een paar minuten heb je jouw plek geregeld!

Wat krijg je?

populairste therapie

Stottertherapie voor jongeren intensief

Wat krijg je?

Stottertherapie voor jongeren premium

Wat krijg je?

De begeleiding/aanpak is echt super, helemaal afgemeten op de persoon zelf

Toen mijn zoon in 2021 sociale contacten ging vermijden was duidelijk dat hij meer hulp nodig had dan alleen de gewone logopedie. Na onderzoek kwamen we uit bij Del Ferro die een hele unieke methode heeft die enorm intensief is, maar wel het meest effectief op de langere termijn is. Totaal niet vergelijkbaar met welke stottertherapie dan ook.

De begeleiding/aanpak is echt super, helemaal afgemeten op de persoon zelf. Dennis is zelf ervaringsdeskundige en weet feilloos door vermijdend (puber)gedrag etc. heen te prikken. En op zo’n geniale manier dat mijn zoon helemaal niet het gevoel krijgt dat hij “weer iets moet”, maar dat ook echt het kwartje valt. 

Wat hem heeft gebracht is een stuk onbezorgder leven zonder steeds na te hoeven denken over hoe hij iets zegt. Hij hoeft bepaalde woorden niet meer te ontwijken en zit gewoon lekkerder in zijn vel en voelt zich steeds zekerder.

Gin • 2024

De hele klas begon te klappen

Nadat ik op school had verteld dat ik met de Del Ferro methode vloeiend spreek.

Lars • 14 jaar • 2020

Word ook stottervrij: plan een informatiegesprek

Klaar om de eerste stap te zetten naar een leven zonder stotteren? Dit is je kans om persoonlijk te praten met één van onze stottertherapeuten.

Belangrijk: zorg dat één van je ouders of verzorgers bij het gesprek aanwezig is!

Tijdens het gesprek kun je al je vragen stellen en meer te weten komen over hoe wij je kunnen helpen. Dit gesprek is online of bij ons op de locatie in Amsterdam.

Wat kun je verwachten?

In een gesprek van ongeveer 30 minuten krijg je info over:

De volgende stappen

Als je besluit om van het stotteren af te willen komen, hoef je niet lang te wachten om te starten. We regelen alles snel, zodat je kunt beginnen wanneer het jou uitkomt.

Zet vandaag de stap naar de grootste verandering in je leven. Leef stottervrij. Jij hebt de controle, dus plan je gratis gesprek met ons in:

Plan je gratis online informatiegesprek over de therapie die Geertruida volgde

Del Ferro bij Humberto

Heb je Ingrid en Dennis gehoord bij Humberto op NPO Radio 1?

Volg exact dezelfde stappen als Lutsharel Geertruida en word ook stottervrij!

Plan je gratis online informatiegesprek over wat de Del Ferro methode voor jou kan betekenen