naar boven  

success stories


Verdiepingscursus is een waardevolle aanvulling op de reguliere cursus

08-10-2017

Hartelijk bedankt voor de waardevolle aanvulling op de reguliere cursus. Vooral het inzicht om zonder oordeel te analyseren is een eye opener en heeft mijn houding naar genezing veranderd. Een stap terug is niet goed of slecht, maar een nieuw vertrekpunt. Het leert je dat de teleurstelling van één misstap niet de overhand krijgt.

De verdieping is een aanvulling omdat de kracht van de DFM ligt in de lichamelijk aanpak van het stotteren. DFM biedt eenvoudige toepasbare technieken om het defect te repareren met een scherpe en directe aanpak. Het helpt om de geboren acteur (zogenaamd situaties niet meer precies weten te herinneren) en de smoesjesmaker (gebruik van verschillende woorden om maar niet te zeggen dat je stottert) te verslaan. Deze lichamelijke aanpak met volledige aandacht op de techniek moet het startpunt blijven.

De verdieping is waardevol omdat een stotteraar geen benul heeft wat ademen tijdens spreken is. De hele coordinatie van in- en uitademen moet je aanleren. De techniek is eenvoudig, het in iedere situatie toepassen is een opgave (zo’n 15 uur per dag !). De onderwerpen van Eva helpen je om in dit proces van vallen en opstaan steeds naar het einddoel werken zonder dat focus op misstappen komt.

De samenwerking tussen Ingrid (voor de techniek) en Eva (voor de focus op het einddoel) werkt goed. Door de inbreng van  Ingrid donderdag ben ik bewust van de spanning (schouder, buikspieren) die ik opbouw bij het praten. Praten wordt zo sportschool werk. Nu begrijp ik waarom ik woensdagavond na anderhalf uur praten in café Mulder zo moe was. De inbreng van Eva leerde mij rustmomenten te nemen om het doel voor ogen te houden

De basis en verdieping moet je los zien van elkaar. De basis moet je eerst beheersen (oefeningen doen, techniek begrijpen en kunnen toepassen) om later (na 3 maanden) in de verdieping uit te werken waar je tegen aanloopt. Bij mij was het rust nemen  (de rustmomenten van Eva). Voor andere gelden andere zaken. Je moet ook wat levenservaring hebben om de analyse te begrijpen. 

Ik heb er veel van geleerd en praat als nooit te voren. Vandaag voelde ik onzekerheid in de supermarkt. Nam mijn rustmoment. Stelde vraag die ik wilde stellen en klaar. Weer horde genomen !

 

René

Onze video's

Ingrid Del Ferro aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk, De wereld draait door

De wereld draait door: Talkshow vanuit Amsterdam, met act... 

Artikel JAN Magazine; Angelique kwam jaren geleden van het stotteren af.

Angelique Boonstra had genoeg van het feit dat ze stotter... 

NOS Jeugdjournaal; stotteren overwinnen met de Del Ferro Methode

Del Ferro en Wereldstotterdag bij het Jeugdjournaal….  

meer video's