naar boven  

Stotteren door stress

24-05-2019

Vaak wordt gedacht dat de oorzaak van stotteren komt door stress en spanning.

Bij reguliere logopedie behandelingen en stottercentra wordt er meestal vanuit gegaan dat stotteren een psychische oorzaak heeft en wordt het daarom ook psychisch benaderd. Zo leer je vaak de stress zo veel mogelijk weg te nemen, de oorzaken van het stotteren te achterhalen en te leren omgaan met stotteren.

Bij Del Ferro hebben wij een andere benadering. Door het stotteren krijg je stress. Stress  is dus niet de oorzaak van stotteren, maar een gevolg. Hoe zou jij je voelen als je een spreekbeurt moet houden en je weet dat je gaat stotteren. Of je hebt een date met iemand maar diegene weet nog niet dat jij stottert. Gevolg: STRESSSS.

Door het stotteren wordt stress, spanning en angst opgebouwd, waardoor het stotteren weer verergerd.

Zaak is nu om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Wanneer je de Del Ferro Methode toepast is stotteren onmogelijk. Wij bieden cursisten een tool, waardoor zij gegarandeerd vloeiend spreken. Hierdoor neemt het zelfvertrouwen toe. Wanneer je niet meer stottert verdwijnen stress en onzekerheid hiervoor als sneeuw voor de zon.

‘Stotteren heeft een fysieke oorzaak met psychische consequenties’

Ingrid Del Ferro