naar boven  

Plotseling stotteren bij volwassenen

05-03-2020

Stotteren begint meestal tussen het tweede en zesde levensjaar en kan worden veroorzaakt door een heftige of emotionele gebeurtenis, zowel positief als negatief. Andere keren is er geen enkele aanwijsbare reden. Sommige kinderen groeien op latere leeftijd nog ‘vanzelf’ over hun stotterprobleem heen. Een enkele keer kan het ook gebeuren dat stotteren pas op volwassen leeftijd begint. Vaak ligt er dan een emotioneel trauma aan ten grondslag. Een ernstig auto ongeluk bijvoorbeeld kan een oorzaak zijn voor plotseling stotteren op volwassen leeftijd. Ook onzekerheid die de pubertijd met zich meebrengt kan een trigger zijn voor plotseling stotteren. Het kan ook zijn dat iemand  verborgen heeft gestotterd. Je hebt wellicht synoniemen gebruikt om het stotteren te verbloemen. Doordat je bijvoorbeeld met een nieuwe baan begint waar je  wellicht veel meer moet gaan spreken of je wordt je geacht om presentaties te geven, kan het stotteren plotseling ontstaan. Het kan ook zijn dat je in een vreemde taal moet gaan spreken. Situaties waarin je niet jouw synoniemen kunt inzetten, waardoor het stotteren de kop opsteekt. Niet getreurd; onze jongste cursist was 4 en de oudste cursist was 74 jaar!