Normaal spreken was mijn droom

Loes • 55 jaar

Ze heeft de stottertherapie gevolgd in 2022

Iedereen kende mij als Loes die een stotterprobleem heeft. Mijn hele leven lang heeft er zo uitgezien. Als kind dacht ik hier niet zo over na, totdat ik ouder werd en er bewuster op ging letten dat mensen om mij heen normaal spreken… Dat was mijn droom!

Niet meer hoeven stotteren, niet meer uitgelachen worden door mijn kleinkinderen, normaal begrepen worden door de mensen om me heen, normaal kunnen spreken in de taxi. Kortom normaal door het leven kunnen gaan.

Ik had wel eens een logopedist bezocht, maar na verloop van tijd gaf dat naar mijn idee niet genoeg voldoening. 6 weken geleden ging ik me meer in mijn probleem verdiepen, doordat ik me steeds bewuster werd dat het anders kon en anders moest. In mijn leven werd ik steeds emotioneler, steeds ongelukkiger, ging problemen uit de weg, verzon zelfs allerlei technieken en trucjes.

Tot het bewuste moment dat ik de stap nam om een informatiegesprek aan te vragen bij Del Ferro. De eerste grote stap in mijn leven. Wat voelde ik mij trots. Ik ging mijn stotterprobleem aanpakken.

De grote dag brak aan op 3 oktober. Wat voelde ik me trots om 5 dagen een bijzondere cursus bij te gaan wonen. Eenmaal binnen zag ik 5 medecursisten (hadden die ook allemaal hetzelfde probleem?). Aan het uiterlijk zag ik niets aan hen. Maar helaas, net zoals ik, hetzelfde probleem.

We hadden 5 intensieve dagen, veel gelachen over elkaars trucjes, emoties gedeeld, reacties ontvangen van cursusleider Dennis als je de fout in ging. Vanaf dag 1 was ik stottervrij. Nu 5 dagen later: stottervrij. We hebben de cursus succesvol afgerond.

Wat voelden we ons bevrijd, geen cursus meer, geen techniek meer leren. Niet meer gecorrigeerd worden als je de mist in gaat, geen zicht meer op mijn geweldige medecursisten (wat bouw je een sterke band met elkaar op). Ik dacht klaar te zijn. Stottervrij door het leven te gaan. Maar juist nu begint het voor ons!

Zaterdag 8 oktober ging ik naar huis. Thuis begonnen de emoties te werken. Ik zag dat er 2 grote bossen bloemen stonden, 2 geweldige kaarten met lieve teksten over dat ik een topper ben. Maar geloof me lieve mensen dat het werk voor mij nu pas begint.

Ik moet nog enige tijd de techniek toepassen. De cursus is nog niet klaar. Dat houd voor mij in dat ik moet leren om mijn ademhaling onder controle te hebben voordat ik ga spreken.

Wat voor iedereen heel normaal is, kost voor mij nog tijd om ook normaal te gaan spreken. Ik hoop dat iedereen mij die tijd en begrip geeft die ik nodig heb om ook net zoals jullie allemaal normaal te kunnen gaan spreken.

Elke maandagochtend een grote belevenis voor onze cursisten. Het went nooit. Wil je ook stottervrij leven?

Plan je gratis online informatiegesprek over wat de Del Ferro methode voor jou kan betekenen

Plan je gratis online informatiegesprek over de therapie die Geertruida volgde

Geertruida stottervrij met Del Ferro

Voetballer Lutsharel Geertruida spreekt stottervrij in zijn documentaire 'Kind van Zuid'!

Mogelijk gemaakt door Del Ferro. Volg exact dezelfde stappen en word ook stottervrij! We vertellen je er graag alles over:

Del Ferro bij Humberto

Heb je Ingrid en Dennis gehoord bij Humberto op NPO Radio 1?

Volg exact dezelfde stappen als Lutsharel Geertruida en word ook stottervrij!