naar boven  

Onderzoek

Resultaatonderzoek OHRA

Ziektekostenverzekeraar OHRA  besloot de stottertherapie van Del Ferro in 1988 te vergoeden. OHRA was daarmee de eerste maatschappij die deze behandeling in haar pakket opnam. De ziektekostenverzekeraar nam dit besluit na afloop van een ‘no cure, no pay’ experiment dat 1 jaar heeft geduurd. Alleen stotteraars die baat hadden bij de therapie, kregen van OHRA de kosten vergoed. Gedurende die periode volgden enkele tientallen verzekerden van OHRA de methode – Del Ferro. Op één persoon na die ‘niet goed gemotiveerd’ was, behaalden de deelnemers gunstige resultaten. Dit succes gaf voor de verzekeraar de doorslag. R. Hinze, oud directeur van OHRA, noemde het onderzoek meer dan geslaagd. “Als maatschappij willen wij iets extra’s doen, te meer omdat er veel behoefte bestaat om deze therapie te volgen.” 

Persbericht
ARNHEM – De particuliere ziektekostenverzekeraar Ohra heeft besloten de stottertherapie van Len Del Ferro voortaan te vergoeden. Ohra is daarmee de eerste maatschappij die deze behandeling in haar verstrekkingenpakket heeft opgenomen. Eerder ging een aantal ziekenfondsen hier al toe over. De ziektekostenverzekeraar nam dit besluit na afloop van een experiment dat een jaar heeft geduurd. De proef werd gehouden op basis van ‘no cure, no pay’, dus geen genezing geen geld. Alleen stotteraars die baat hadden bij de therapie, kregen van de verzekeraar de kosten vergoed. Gedurende die periode volgden enkele tientallen verzekerden van Ohra de methode – Del Ferro. Op één persoon na die ‘niet goed gemotiveerd’ was, behaalden de deelnemers gunstige resultaten. Dit succes gaf voor de verzekeraar de doorslag.

Geslaagd
R. Hinze, directeur van Ohra, noemt het experiment meer dan geslaagd. “Als maatschappij willen wij iets extra’s doen voor gelegenheid, te meer omdat er veel behoefte bestaat om deze therapie te volgen.” Volgens Hinze levert de behandeling ook nog een besparing op voor de volksgezondheid. “De totale kosten ervan liggen lager dan die van de traditionele aanpak.” Vooral bij logopedisten en artsen die zich met spraakorganen bezig houden is de stottertherapie van Del Ferro omstreden. De voormalige operazanger werkt sinds 1980 met een methode, waarbij de middenrifspier centraal staat. Als die onder controle wordt gehouden, raakt iemand in principe van het stotteren af.

Verheugd
Del Ferro toonde zich erg verheugd over het besluit om zijn therapie te vergoeden. Naar zijn zeggen heeft hij al velen van de meer dan 250.000 stotteraars in ons land met succes geholpen. Zijn theorie wordt bevestigd door de Canadese longfysioloog prof. dr. P. Macklem, die hiernaar onderzoek heeft gedaan.

Wetenschappelijke artikelen

Wetenschappelijk is aangetoond dat deze methode de oplossing biedt voor iedere vorm van stotteren. De Del Ferro methode heeft inmiddels duizenden mensen, wereldwijd, geholpen om een stottervrij leven.

lees meer

Onze video's

Ingrid Del Ferro aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk, De wereld draait door

De wereld draait door: Talkshow vanuit Amsterdam, met act... 

Stottert u of kent u iemand in uw naaste omgeving die stottert?

Al meer dan 30 jaar heeft Del Ferro duizenden mensen uit ... 

Maarten en Renee stotteren niet meer en spreken vloeiend

Maarten en Rene waren op het Del Ferro instituut en verte... 

Frederick heeft 18 jaar geleden zijn stotteren overwonnen!

Het is altijd mooi om oud-cursisten weer terug te zien!Fr... 

NOS Jeugdjournaal; stotteren overwinnen met de Del Ferro Methode

Del Ferro en Wereldstotterdag bij het Jeugdjournaal….