naar boven  

Wetenschappelijk gefundeerd


Wetenschappelijk gefundeerd

Neuroloog dr. J.C.J. van Hemert, toetste in 1978 als eerste Len Del Ferro’s hypothese. Van Hemerts wetenschappelijk onderzoek, toont, met behulp van onder andere röntgenopnamen, aan dat de middenrifspier tijdens het stotteren ongecontroleerde bewegingen maakt. De luchtstroom wordt hierdoor ernstig verstoord, met als gevolg dat de uitgeademde lucht in horten en stoten de stembanden passeert. Stotterend spreken is het resultaat.

Sindsdien is meermalen wetenschappelijk vastgesteld dat de Del Ferro Methode stotteren effectief op kan lossen. Onder meer door neurochirurg Dr. M.P.A.M. de Grood (1915-+1995) van het St. Elizabeth Ziekenhuis, Tilburg. Ook professor Peter T. Macklem (1931-2011) van de McGill University van Montreal, Canada, één van de meest gerenommeerde specialisten op het gebied van longfysiologie en het middenrif, bevestigde de conclusie van Del Ferro.

Onder leiding van Macklem is drie jaar lang gedegen onderzoek verricht in onder andere het Erasmus Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel en in de Clinica Del Lavora in Pavia (Italië). Hij onderzocht onder andere de luchtdruk tegen de stembanden, die door de middenrifspier tegen de stembanden wordt gestuwd. De conclusie was dat wanneer deze luchtdruk/stroom vloeiend is, stotteren onmogelijk is. De uitkomsten van dit onderzoek zijn onder andere gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad van de Thoracic society, hieronder weergegeven.

Verschillende zorgverzekeraars hebben door de jaren heen de effectiviteit van de Del Ferro Methode getoetst. Aangezien de uitkomsten kostenbesparend bleken te  zijn, zijn kostenverzekeraars overgegaan tot vergoeding van deze methode.

Wetenschappelijke artikelen

Wetenschappelijk is aangetoond dat deze methode de oplossing biedt voor iedere vorm van stotteren. De Del Ferro methode heeft inmiddels duizenden mensen, wereldwijd, geholpen om een stottervrij leven te leiden.

lees meer

Onze video's

Ingrid Del Ferro aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk, De wereld draait door

De wereld draait door: Talkshow vanuit Amsterdam, met act... 

Stottert u of kent u iemand in uw naaste omgeving die stottert?

Al meer dan 30 jaar heeft Del Ferro duizenden mensen uit ... 

Maarten en Renee stotteren niet meer en spreken vloeiend

Maarten en Rene waren op het Del Ferro instituut en verte... 

Frederick heeft 18 jaar geleden zijn stotteren overwonnen!

Het is altijd mooi om oud-cursisten weer terug te zien!Fr... 

NOS Jeugdjournaal; stotteren overwinnen met de Del Ferro Methode

Del Ferro en Wereldstotterdag bij het Jeugdjournaal….