naar boven  

Len del Ferro


De methode nader uitgelegd

De Del Ferro Methode is in 1978 ontwikkeld door Len Del Ferro. Na zijn internationale carrière als opera zanger vestigt Del Ferro zich als zangpedagoog in Amsterdam. Hij geeft zangles aan bekend Nederland en ontwikkelt zich als de eerste mental coach in Nederland. Hij combineert de middenrif-ademhalingstechniek met mental coaching en concentratietraining.

Del Ferro deed eind jaren ‘70 een revolutionaire ontdekking op het gebied van stotteren. Hij ontdekte dat stotteren een lichamelijke oorzaak heeft. De middenrifspier, de spier die voor 90% verantwoordelijk is voor onze ademhaling, bleek ongecontroleerde bewegingen te maken wanneer je stottert. Dat druiste in tegen de mening van logopedistes die er vanuit gingen dat de oorzaak van stotteren psychisch is en waar je mee moet leren leven.

Hij liet zijn ontdekking nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoeken. Daar bevestigden meerdere specialisten zijn bevinding. Ook bleek dat deze ademhalingstechniek de perfecte oplossing is voor hyperventilatie en heel doeltreffend was voor conditieverbetering.

Zo werd hij mental coach en concentratietrainer bij voetbalclub AJAX onder leiding van Johan Cruyff en trainde hij tennisspelers zoals Henry Leconte en Stefan Edberg.  Maar ook topsporters zoals Gerrie Knetemann, Henk Lubberding, Ruud Krol, Simon Tahamata, Ties Kruize en Jan Raas coachte hij. Del Ferro werkte ook jarenlang als mental coach, ademhalingstherapeut en concentratietrainer bij de wielerploeg van Peter Post.

Hij is auteur van drie boeken: ‘Stotteren hoeft niet meer’, ‘Hyperventilatie hoeft niet meer’ en ‘Conditieverbetering’ volgens de Del Ferro Methode.

Wetenschappelijke artikelen

Wetenschappelijk is aangetoond dat deze methode de oplossing biedt voor iedere vorm van stotteren. De Del Ferro methode heeft inmiddels duizenden mensen, wereldwijd, geholpen om een stottervrij leven.

lees meer

Onze video's

Ingrid Del Ferro aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk, De wereld draait door

De wereld draait door: Talkshow vanuit Amsterdam, met act... 

Stottert u of kent u iemand in uw naaste omgeving die stottert?

Al meer dan 30 jaar heeft Del Ferro duizenden mensen uit ... 

Maarten en Renee stotteren niet meer en spreken vloeiend

Maarten en Rene waren op het Del Ferro instituut en verte... 

Frederick heeft 18 jaar geleden zijn stotteren overwonnen!

Het is altijd mooi om oud-cursisten weer terug te zien!Fr... 

NOS Jeugdjournaal; stotteren overwinnen met de Del Ferro Methode

Del Ferro en Wereldstotterdag bij het Jeugdjournaal….